Vesmír hledá Avatara

Už je to měsíc, co vedoucí vyrazili do Lužických hor, aby postavili tábor. Je to dva týdny, co jsme letošní dobrodružství ukončili, a děti – posléze i vedoucí – se vrátily domů. Někteří možná ještě cítíme jisté táborové návyky, které doma nemůžeme jen tak naplnit – nenachodíme tolik kroků jako na táboře, nepobíhají kolem nás tlupy dětí a vedoucích nebo že na táboře nebylo takové hrozné horko! Tak pojďme trochu zavzpomínat, jak jsme toto léto společně začali.

Na 45. turnusu jsme se v čele s novým hlavním vedoucím Radkem a programovým vedoucím Milanem vypravili do fantasy světa. Zde lidé mohou ovládat základní elementy – vodu, zemi, oheň, vzduch, přírodu a energii. Každý živel ovládá jeden národ, který usiluje o nadvládu nad ostatními. Duchové rozdělili děti do těchto národů. Rovnováhu a mír mezi nimi měl udržovat Avatar – strážce, který ovládá všechny živly. Když ale stávající Avatar jménem Aang zemřel, vypukla v říši válka. Který národ bude vládnout nad ostatními? A který z mladých stoupenců šesti elementů povstane jako nový Avatar?

Tím odstartovalo třináctidenní dobrodružství, ve kterém děti soupeřily mezi sebou o moc a zároveň se snažily ovládnout všechny živly a dokázat, že právě ony jsou hodné stát se novým Avatarem. Vyrážely na výpravy, chytaly bizony, jezdily metrem, kradly si vzájemně energii nebo vyvolávaly slunce. Během těchto úkolů prokazovaly nejen sílu svých rukou a rychlost reflexů, ale také svou inteligenci, důvtip a strategické myšlení. Zejména při výletech nebo při noční cestě do světa duchů si některé sahaly na kraj svých sil a posouvaly hranice své odolnosti. Zároveň poznávaly krásy přírody česko-německého pohraničí z obou stran hranice. Aby tábor mohl bez problémů fungovat, střídaly se národy v plnění služeb: obstarávání palivového dřeva, mytí nádobí nebo doprava pitné vody. A to za jakéhokoli počasí! V neposlední řadě se děti učily u každého vládce či vládkyně živlů, jak daný živel ovládnout, pochopit jeho podstatu, jeho přínosy i rizika.

Soupeření mezi vládci elementů o nadvládu nemělo konce a způsobovalo stále větší škody nevinným lidem a celému světu. Až s pomocí duchovního průvodce Zuka děti zcela prohlédly, že živly musí působit ve vzájemné rovnováze, aby život a svět mohly vůbec existovat. Čaj také neuvaříte bez ohně, který je okysličován vzduchem a jehož energie ohřívá vodu ochucenou plody přírody v nádobě vyrobené z darů země. Vzájemná spolupráce je přínosnější než vzájemná destrukce. Proto se děti rozhodly mezi sebou uzavřít mír a pod vedením nového Avatara ze svých řad potrestat válkychtivé vládce. Přestože děti vyhrožovaly vládcům nejrůznějšími krutými tresty, nakonec se umoudřily a uložily jim, aby svou moc nad živly využívali pro dobro lidstva a světa. Proto nám už v táboře nikdy nedojde voda v potoce a oheň bude věčně plát pouze v ohništi a v kamnech. Tak příběh letošní celotáborovky dobře skončil!

Přestože jsme měli tábor plný vládců a vládkyň nad různými živly, nedokázali jsme odvrátit dešťovou smršť na konci tábora. Naštěstí jsme nemuseli zrušit závěrečný táborák, tudíž ho mohli zapálit naši nejstarší táborníci, kteří se tak s táborem rozloučili coby děti – Dominik, Karel, Lukáš, Šimon, Vanda a Zuzka. Bohužel intenzivní déšť narušil naši „bourací“ rutinu. Abychom uklidili suché stanové plachty, museli jsme s balením tábora počkat až do začátku dalšího týdne – což je náš rekord, ke kterému se, jak doufáme, už nikdy ani nepřiblížíme!

Tímto článkem se vzpomínáním nekončíme. V průběhu léta budeme na našem facebookovém účtu zveřejňovat fotky z každého dne tábora. Na webovou stránku nahrajeme válečný deník, který děti samy napsaly. A účastníci tábora se mohou těšit na tradiční tečku za táborem – společnou fotku!

 

Tak dál sledujte naše webové a facebookové stránky, ať vám vzpomínky i novinky z Vesmíru neuniknou!

Vašek